V Medzilaborciach si pripomenuli nedožité 79. narodeniny Andyho Warhola

07.08.2007 Medzilaborce

Medzilaborce 7. augusta (TASR) - Nedožité 79. narodeniny kráľa pop-artu Andyho Warhola si v priebehu dvoch dní pripomenuli pracovníci Warholovho múzea, ale aj obyvatelia a návštevníci Medzilaboriec.
Na počesť svetoznámeho umelca pripravilo Múzeum moderného umenia A. Warhola interaktívne dialógy a videoprojekciu o jeho živote a diele pod názvom Interviu. \"O kráľovi pop-artu sme sa rozprávali s obyvateľmi mesta, ale aj so zástupcami samosprávy a náhodnými návštevníkmi, \" uviedla dnes pre TASR riaditeľka múzea Valika Maďarová. Dodala, že súčasťou spomienky bola aj tvorivá dielňa, v rámci ktorej medzilaborecké deti kreslili kriedou na chodník. Témou spoločných kresieb bolo spojenie života a smrti.
\"Práve v tomto roku si pripomíname aj 20. výročie od smrti umelca 22. 2. 1987, \" doplnila riaditeľka. Aktivity týchto dní zhrnie časopis Factory, ktorý múzeum vydá v nadchádzajúcich dňoch.
Múzeum vzniklo 1. septembra 1991. Obsahuje stále expozície Andyho Warhola, Paula Warhola, jeho synovca Jamesa a ďalších príbuzných, ako aj diela iných súčasných umelcov. V stálej expozícii kráľa pop-artu má okolo 170 diel. Do múzea ročne zavíta približne 17-tisíc návštevníkov.
Andy Warhol sa narodil 6. augusta. Jeho rodičia sa narodili a žili v rusínskej obci Miková. Obyvatelia spomínanej obce a širokého okolia si nedožité výročie svetoznámeho Američana, ktorý prezentoval veľkomestský folklór, pripomenuli počas Rusínskeho festivalu A. Warhola v Mikovej.
 

Vyberte región